Het nieuwe energielabel van LED verlichting

Sinds september 2021 heeft LED verlichting een nieuw energielabel. De energie-efficiëntie van verlichting en andere elektrische apparaten is veranderd. In deze blog leggen wij alles uit.

Wellicht is het je tijdens een aankoop al opgevallen, dat een bepaalde lamp of ander elektrisch apparaat niet meer energie-efficiëntie A++ heeft, maar F of zelfs G. Nu zou je denken dat die lamp of dat apparaat minder energiezuinig is dan voorheen. Maar is dat ook zo?

Waarom wordt er een energielabel gehanteerd?

Een energielabel is een maatstaaf voor consumenten om te kunnen controleren hoe milieuvriendelijk, energiebesparend en zuinig een bepaald artikel is. Vanaf februari 2012 is het wettelijk verplicht in Nederland om energiegerelateerde producten te voorzien van een energielabel. Het energielabel dient aan verschillende Europese richtlijnen (92/75/CEE, 94/2/CE, 95/12/CE, 96/89/CE, 2003/66/CE) te voldoen en dient te worden meegeleverd bij de verkoop van onder andere auto's, elektrische apparatuur, gebouwen en verlichting. 

Waarom een nieuw energielabel?

De wil om energiezuinige verlichting te fabriceren en te verkopen is afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de oude energielabels niet meer voldoen aan de huidige energiezuinigheid van de meeste verlichting. Lange tijd is dit probleem nog verholpen door aanduidingen zoals A+, A++ en zelf A+++. Vervolgens zijn er zelfs producten op de markt gekomen met een aanduiding A+++ 50%. Dit betekende dat het product 50% energiezuiniger was dan een normaal A+++ product. Je begrijpt dat het hierdoor alleen maar onduidelijker werd. Gelukkig is daar nu een oplossing voor gekomen!

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit voor LED verlichting?

Het oude energielabel had in de meeste gevallen de energie-efficiëntie aanduidingen E t/m A++ of zelfs A+++. Het nieuwe energielabel begint weer helemaal bij het begin met de aanduidingen G t/m A.
Het is mogelijk dat een LED spot dat voorheen een A++ classificering had, met deze nieuwe regeling een energie-efficiëntie G of F heeft. Is diezelfde LED spot dan minder energiezuinig? Het antwoord is: neeDeze verandering heeft niets te maken met de werkelijke energiezuinigheid van spot of lamp. 

Op de nieuwe energielabels komt een QR-code te staan. Wanneer je deze QR-code scant wordt je doorgestuurd naar de officiële Europese website, waar je meer informatie over het product kunt vinden.

Winkels en webshops mogen tot 1 maart 2023 verlichting met het oude energielabel verkopen. Het is namelijk duur en veel werk om alle energielabels van alle verlichting aan te passen. Energielabel oud en nieuw    
Wij zijn druk bezig om al onze verlichting te voorzien van het nieuwe energielabel. Op onze webshop vind je bij de specificaties van ieder product de oude en de nieuwe energie classificering. Zo weet jij precies welke nieuwe energie-efficiëntie onze verlichting heeft.