De IP-waarde van LED spots

Wanneer je LED spots koopt dien je met een aantal specificaties rekening te houden. Eén daarvan is de IP-waarde. Maar wat is de IP-waarde? En wanneer is het belangrijk om hier rekening mee te houden?

Wat is IP-waarde?

Om de bescherming van verlichtingsarmaturen tegen indringing van stoffen te beoordelen, wordt gekeken naar de IP-waarde, wat staat voor Ingress Protection. Deze waarde geeft aan hoe goed een armatuur is beschermd tegen vaste voorwerpen, stof en water. De IP-waarde klassering wordt altijd aangegeven met 2 cijfers. Het eerste cijfer van de IP-waarde geeft de bescherming tegen vaste voorwerpen en stof aan, terwijl het tweede cijfer de waterdichtheid van het armatuur aangeeft.

ip-waarde

Welke IP-waarde heb je nodig?

Als een armatuur een hoge waterdichtheid heeft, betekent dit dat het ook moeilijk is voor vaste voorwerpen om het armatuur binnen te dringen. Daarom gaat een hoog cijfer voor waterdichtheid meestal samen met een hoog eerste cijfer. Bij installatie van verlichtingsarmaturen in de buitenlucht is een hogere IP-waarde logischerwijs vereist.

De IP-waarde is ook van groot belang wanneer je de LED spots wilt monteren in de badkamer. In dit geval adviseren wij om LED spots te kiezen met minimaal IP-waarde 44 (IP-44). Vooral wanneer de spot boven de douchecabine komt te hangen is het belangrijk dat de spot voldoende bestand is tegen vocht.

Hieronder vind je een schema met de meest voorkomende IP-waarde, die laat zien welke IP-waarde jij nodig hebt in jouw woning, bedrijfspand en tuin.

IP-20: Deze spots zijn geschikt voor droge ruimtes zoals slaapkamers, woonkamers en andere locaties zonder vocht. Plaats spots met een IP-20-classificatie alleen in droge omgevingen.

IP-44: Deze spots bieden beperkte bescherming tegen stof en vocht. We adviseren het gebruik van IP-44 spots in badkamers, keukens en bijgebouwen.

IP-54: Een IP-54 spot biedt iets betere bescherming tegen stof dan een IP-44 spot. Deze spots blijven intact wanneer er stof binnendringt en zijn even goed bestand tegen water als IP-44 spots. Ze zijn geschikt voor gebruik in woonkamers, slaapkamers, badkamers en bijgebouwen.

IP-65: Deze spots zijn volledig bestand tegen stof en beschermd tegen spatwater en waterstralen. Je kunt deze spots overal in huis plaatsen.

IP-67: Spots met IP-67 zijn ideaal voor gebruik in de tuin. Ze zijn zelfs bestand tegen onderdompeling in water.

IP-68: Spots met IP-68 zijn volledig bestand tegen water en stof. Je kunt deze spots continu onderdompelen zonder problemen.


Maak de juiste beslissing en geniet!

Hoe lekker is het om een vrije avond op een warme zomerdag in jouw tuin door te brengen. Stel je eens voor dat wanneer het begint te schemeren jouw tuin en veranda ook nog eens gezellig zijn verlicht. En dat wanneer het hard begint te regenen, jij je geen zorgen hoeft te maken dat de verlichting kapot gaat, door de slechte weersomstandigheden. Lekker toch? Kijk daarom altijd goed naar de IP-waarde van de verlichting die je koop en zeker bij tuinverlichting en badkamerverlichting!

LED spots kopen zonder zorgen

Wil je er nou zeker van zijn dat je LED spots besteld met de juiste classificering? Bestel ze dan op onze website. Alle tuinverlichting is minimaal voorzien van IP-waarde 65 (IP-65), voor de veranda verkopen is de minimale classificering IP-44 en voor binnenverlichting vind je ook genoeg LED spots met IP-20 of IP-44 (voor badkamer).